Ik weet het, ik weet het….
Vele mensen vinden het een heiligschennis om het traditionele recept van tiramisu aan te passen, maar bij deze vraag ik wat vertrouwen.
Je zal er geen spijt van hebben!
Ik beken, er is één groot nadeel. Wacht misschien twee…
Eén de mascarpone stijft ni goed op want der zit redelijk wat drank in.
Twee, tis verslavend lekker en de pot is op voor je het weet! 😇
Wat heb je nodig:
– 500g mascarpone
– 3 eiren
– 150gr fijne suiker
– lange vingers (boudoire) of speculoos
– koffie
– Amaretto * villa de massa
– Rum * Bumbu rum
Begin met je eieren te scheiden, het eigeel samen in een kom en het eiwit samen in een kom.
Bij het eigeel voeg je de suiker toe en zet je de klopper er in tot het luchtig en goed gemengd is. Het eiwit moet je opkloppen tot een stevig geheel, draai dan de pot boven je hoofd => Als het eiwit nog in de kom zit was het goed, zoniet zal je’t geweten hebben 😝
Voeg je mascarpone toe aan het eigeel-mengsel tot je één smeuig geheel hebt.
En dan nu, de moment suprême🤗 voeg 10cl Amaretto toe en 15cl Bumbu Rum. Voeg nog extra toe op eigen smaak, maar dit is al perfect!
Nu heb je ongetwijfeld dorst gekregen dus stel ik voor dat je een aperooo’ke inschenkt voordat je verder gaat.
Ha, voor ik het vergeet, je maakt best ook al even koffie. Zo kan de koffie afkoelen voor we deze straks gaan gebruiken. Te warme koffie is geen aanrader, want dan worden de koekjes sneller wak en “smelt” de mascarpone als het ware. Gaan we ni doen dus…!
Voila, dus, we hadden onzen drank bij het mascarpone mengsel gedaan, nu gaan we hier ook met liefdevolle zachte hand het opgeklopte eiwit onder mengen.
Hoe vurig en passioneel dit recept ons misschien maakt, dit deel dus met een subtiele zachte hand om de luchtigheid in het mengsel te houden.
Bon, ons koffie is ondertussen afgekoeld, ’t is de moment om ook hier een scheutje drank bij te doen.
Uiteraard wat Amaretto, maar ook hier is een goei geutje Bumbu rum zeker een aanrader!
Voor de liefhebbers onder ons die graag gestructureerd metselen, neem je best een rechthoekige of vierkante (oven-) schotel, voor de kunstzinnigen onder ons kunnen we evengoed individuele porties in glaasjes maken.
Dompel je koekjes even (snel!!) in en uit je koffiemengsel en maak een laagje in je schaal.
Let wel, als je hier je koekjes te lang in je koffie laat, dan krijg je een papperig eindresultaat en dat is geen aanrader.
Na een laagje koekjes volgt een laagje mascarpone-mengsel, opnieuw de koekjes en nog een laatste laagje mascarpone.
Dit geheel in de koelkast en voor het serveren een beetje cacao over nevelen voor een “sjiek” effect!
Als je klaar bent, komt het beste moment van de hele dag!! Tot op de laatste druppel de pot uitlikken, mijn zoete zonde van de dag 😉
Geniet er van en laat ons zeker je creaties zien op sociale media met de #Aperooo of tag Aperooo (facebook) of Aperooo (instagram) in je post!
Madame Apérooo